tiistai 22. marraskuuta 2016

Phnom Pehn&Sihanoukville

Heippa! Tällä hetkellä ollaan jo toista yötä Vietnamissa, mutta yritän tiivistää meidän loppu ajan Kambodzassa jotenkin tähän. Yhtenä iltana olin jo tehnyt pitkän postauksen sieltä, mutta täällä on ollut niin huono netti niin se katosi jonnekki bittitaivaaseen...
Kambodzassa vietettiin vielä muutama päivä pääkaupungissa Phnom Pehnissä, jossa on noin miljoona asukasta. Vierailtiin siellä Killing fieldseillä ja S21-museossa, jotka ovat peräisin Kambodzan kansanmurhasta 1970-luvun lopusta. Meidän opas kertoi asioista todella mielenkiintoisesti ja koskettavasti, sillä kansanmurhassa hän oli menettänyt omat isovanhempansa sekä kolme sisarustaan. Kansanmurhassa kuoli monia miljoonia ihmisiä, mikä on suuri osa väestöstä noin pienessä maassa, siksi vaikutukset näkyvät edelleen vahvasti katukuvassa. Kambodzasta ei löydy paljon yli 40-vuotiaita ihmisiä, sillä suurin osa sai surmansa tuossa kansanmurhassa. Molemmat kohteet olivat henkisesti todella rankkoja kun nähtiin kaikkia kuvia ja kuultiin tarinoita, mutta samalla todella mielenkiintoisia eli suositellaan kumpaakin kohdetta jos on menossa Kambodzaan. Phnom Pehnin keskellä virtaa myös suuri joki, jossa oltiin eräänä iltana muutaman tunnin risteilyllä. 
  
 
 
Phnom Pehnistä suunnattiin Sihanoukvilleen rannalle, jossa lähinnä rentouduttiin syömällä hyvin ja makoilemalla rannalla pari päivää. Rantakulttuuri oli ihan erilainen Thaimaaseen verrattuna, siinä missä Thaimaassa sait maata rauhassa rannalla tultiin tuolla myymään ties mitä tavaroita ja palveluita. Mehän heti haksahdettiin niihi manikyyrimammoihin, mutta mikäs siinä rannalla makoillessa, kun muut laittavat sinua kuntoon ;-) 

 
 
 
 
Kambodza yllätti meidät ihan täysin ystävällisyydellään ja ihanalla ruualla! Harmi, että aikaa ei ollut enempää, sillä kaikenlaista olisi vielä halunnut kokea ja nähdä. Kambodza tosiaan on edelleen hyvin köydä maa, mikä näkyy varsinkin maaseudulla. Kaupungeissa turismi kasvaa kovaa vauhtia ja suuria pilvenpiirtäjiä ja muita rakennuksia näytti olevan rakenteilla vähän kaikkialla eli turismi on todella tärkeä elinkeino. Paikalliset puhuvat todella hyvää ja selkeää englantia melkein kaikkialla ja ovat paljon ystävällisempiä turisteille kuin esim. Thaimaassa. Kuljettiin paljon busseilla ympäriinsä ja samalla huomasi teiden olevan todella huonossa kunnossa eli bussi pomppi ja tärisi, muutenkin aika hullun liikenteen seassa.. Matkalla Sihanoukvillestä Vietnamin rajalle meinattiin ajaa kolari mm. kolmen lehmän, kahden vuohen ja yhden kanaperheen kanssa, sekä tietysti muutama mopo meinasi tulla kylkeen jostain. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti